Guimar pyramiderne

Pyramiderne ved Güímar

Güímar ligger på østkysten af Tenerife, og er i virkeligheden to byer. Den oprindelige by ligger 3-4 km fra kysten, mens den nyere Puertito de Güímar ligger helt ude ved kysten. Hovedstaden Santa Cruz de Tenerife ligger 20 km mod nordøst.

Pyramider leder hurtigt tankerne hen på Egypten, der er kendt for sine mere end 100 pyramider, hvoraf de første blev bygget for mere end 4.500 år siden. Der er dog også pyramider i andre lande og verdensdele, herunder i Syd- og Mellemamerika.

Güímar pyramider

Pyramiderne ved Güímar begyndte først at få reel opmærksom i starten af 1990’erne. Indtil da var det formodet, at stenene var placeret af landmænd, som gennem mange år havde fjernet sten fra deres marker. Den nye opmærksomhed omkring de pyramide-lignende strukturer vækkede nysgerrigheden hos den norske eventyrer Thor Heyerdahl (kendt fra sin Kon-Tiki ekspedition).

Thor Heyerdahl mente, at pyramiderne ved Güímar var bygget af personer der for flere hundrede år siden krydsede Atlanterhavet i primitive både fra enten Syd- eller Mellemamerika. Han stod for omfattende udgravninger af Güímar pyramiderne, og boede på Tenerife de sidste år af hans liv.

Andre mener, at pyramiderne er bygget meget tidligere af øernes oprindelige befolkning, guancherne. Det virker dog usikkert, og en gruppe arkæologer daterede i 1991 pyramiderne til at være bygget i midten af 1800-tallet. Flere dokumenter fra 1800-tallet peger i samme retning.

Guimar Thor Heyerdahl museum

Güímar museum

Uanset hvornår Güímar pyramiderne er blev bygget, og af hvem, så er denne mystik med til at gøre dem spændende. Besøgende kan gøre sine egne vurderinger, og sammen med pyramiderne er der anlagt en etnologisk park, en stor botanisk have med tropicarium og et museum, der bl.a. omhandler Thor Heyerdahls ekspeditioner.

Der er noget mystik omkring pyramiderne, og vi anbefaler et besøg. Læs mere om åbningstider og priser på det officielle website.

Kort over pyramiderne i Güímar
Pyramiderne er mulige at se på kortet, hvis det zoomes yderligere ind. Byen Güímar ligger 1 km mod syd, mens kystbyen Puertito de Güímar ligger nogle kilometer mod sydøst.